Inspiracje,

Wady i zalety kuchni z drewna


Mimo zmieniającej się mody meble kuchenne wykonane z drewna cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Dębowa albo jesionowa zabudowa jednoznacznie kojarzy się z dobrym smakiem i solidnością. Jednak warto mieć świadomość, że nie jest ona pozbawiona wad. Jakie ciemne i jasne strony ma drewniana kuchnia? Sprawdź!

Klasyka zawsze  w modzie

Drewniane kuchnie wpisują się w ponadczasowy kanon wzorniczy, który nigdy nie ulega dezaktualizacji. Naturalnie usłojone, delikatnie frezowane meble wnoszą do aranżacji ciepło i kształtują przytulny charakter wnętrza. Wykonane w całości z drewna zabudowy utożsamiane są  z luksusem. W parze z walorami estetycznymi idzie w tym przypadku jakość. Naturalny surowiec doskonale radzi sobie w wymagającym, kuchennym środowisku. Twarde gatunki, szczególnie egzotyczne, są odporne na uszkodzenia. Ewentualne rysy czy zadrapania możesz usunąć, poddając meble renowacji.

Wymagający materiał

Do największych wad kuchni drewnianych zaliczyć możemy ich cenę. Niestety, wyposażenie kuchni w zabudowę z drewna może negatywnie zaskoczyć. Ponadto, drewno będzie dobrze prezentowało się przez lata tylko wtedy, kiedy będziesz starannie i regularnie je impregnował. Warto pamiętać o tym, że drewno „nie lubi” wilgoci.

Opcja pośrednia

Producenci nowoczesnych systemów kuchennych proponują ciekawą alternatywę dla mebli wykonanych z litego drewna – szafki fornirowane, czyli pokryte cienką warstwą płatów skrawanych z kawałków surowca. Tego typu meble wykonywane są z wysokiej jakości płyty MDF odpornej na czynniki zewnętrzne, co znacząco zmniejsza koszty ich produkcji oraz nadaje im lekkości pożądanej w modnych aranżacjach. Fornir sprawia, że fronty pięknie się prezentują i wiernie naśladują naturalny surowiec.

0

writer

The author didnt add any Information to his profile yet