Inspiracje,

Fornir atrakcyjną alternatywą dla drewna

Fornir atrakcyjną alternatywą dla drewna

Piękna, starannie urządzona kuchnia wypełniona drewnianymi meblami jest marzeniem większości z nas. Niestety, koszt zamówienia zabudowy wykonanej z litego drewna (zwłaszcza ze szczególnie pożądanych w kuchniach egzotycznych odmian) jest sporym obciążeniem dla budżetu. Odpowiedzią na potrzeby osób, które marzą o naturalnej, ciepłej kuchni, ale nie chcą inwestować wszystkich oszczędności w drogie, ekskluzywne meble, są szafki fornirowane. Co kryje się pod tym pojęciem? Sprawdź!

Czym jest fornir?

Fornir jest niczym innym, jak cienkimi płatami drewna naklejanymi na płyty meblowe. Naturalna okleina powstaje poprzez skrawanie materiału bezpośrednio ze ściętych pni drzew. Arkusze o grubości zazwyczaj 0.1-0.5 mm naklejane są na fronty, które w efekcie do złudzenia przypominają kawałki litego drewna. Fornir dzieli się na dwie grupy – naturalny oraz modyfikowany (barwiony w celu odwzorowania konkretnych gatunków, przeważnie egzotycznych). Dzięki różnym metodom obróbki, fornir dostępny jest w wersji matowej, półmatowej lub połyskującej.

Fornir zamiast drewna – warto?

Meble fornirowane mają wielu zwolenników. I nic w tym dziwnego – wysokiej jakości meble pod względem estetycznym niczym nie różnią się od swojego drewnianego pierwowzoru, a są znacznie tańsze. Dzięki naklejaniu całych arkuszy pozyskiwanych z drzewa zachowany zostaje naturalny rysunek słojów, przez co szafki prezentują się niezwykle atrakcyjnie, wnoszą do wnętrza ciepło i szlachetny urok. Fornir jest znacznie bardziej odporny na uszkodzenia i czynniki zewnętrzne niż laminaty stosowane do produkcji mebli. Fornirowane meble nie wymagają tak czasochłonnej pielęgnacji, jak modele z drewna (należy jednak poświęcać im więcej uwagi niż standardowym modelom wykończonych laminatem czy lakierem).

0

writer

The author didnt add any Information to his profile yet