Inspiracje,

Blat z drewna – wady i zalety rozwiązania

Blat z drewna – wady i zalety rozwiązania

Nie ulega wątpliwościom, że blaty kuchenne wykonane z drewna doskonale się prezentują. Solidny, usłojony materiał dodaje aranżacji ciepła i sprawia, że kuchnia staje się przytulna. Jednak czy naturalny surowiec jest również praktyczny? Dzisiaj zastanowimy się, czy warto zainwestować w blat wykonany w całości z drewna.

Trwałość

Blat drewniany wykonany z twardych gatunków jest odporny na ścieranie, wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Wśród odmian drzew, które wykorzystuje się do produkcji blatów kuchennych, wyróżnić możemy dąb, buk oraz jesion. Jeszcze lepiej sprawdzają się gatunki egzotyczne, takie jak teak, mahoń, ipe, iroko, teak, merbau. Co ciekawe, znacznie trwalsze i funkcjonalniejsze od blatów z litego surowca okazują się być blaty z drewna klejonego. Tego typu blaty nie wypaczają się  z czasem i nie pękają.

Możliwość renowacji

Głęboka rysa na blacie czy pęknięcie nie oznaczają konieczności wymiany całego blatu. Za stosunkowo niewielką opłatą możesz poddać drewno renowacji, która przywróci mu utracony blask.  

Uniwersalna dekoracja

Drewno jest materiałem ponadczasowym. Nieregularnie usłojona, ciepła powierzchnia doskonale komponuje się z meblami w każdym stylu, począwszy od retro, poprzez klasykę, na stylu skandynawskim i minimalizmie kończąc. Drewno idealnie współgra z matowymi i błyszczącymi powierzchniami w każdym kolorze. Ponadto, drewno jest materiałem bardzo łatwym w obróbce, dlatego może być stosowany do wykończenia zabudowy o nietypowym kształcie.

Wady?

Do nielicznych wad drewnianych blatów zaliczyć możemy stosunkowo niewielką odporność na wysoką temperaturę. Położenie na blat rozgrzanego garnka z pewnością spowoduje jego zniszczenie. Należy również pamiętać, że drewno zachowa swój piękny wygląd i funkcje tylko wtedy, jeśli będzie starannie pielęgnowane (olejowane, impregnowane specjalnymi środkami).

0

writer

The author didnt add any Information to his profile yet