Inspiracje,

Płyta indukcyjna – warto?

Płyta indukcyjna – warto?

Coraz większa rzesza osób remontujących albo urządzających kuchnię od podstaw rezygnuje z klasycznych kuchenek na rzecz płyty indukcyjnej. W czym tkwi tak wielka popularność nowoczesnego rozwiązania? Czy płyta indukcyjna sprawdzi się również w Twojej kuchni? Sprawdź!

Grzanie na zasadzie indukcji

Kuchnie indukcyjne pod kątem wizualnym przypominają modele elektryczne, jednak oba rozwiązania znacznie się od siebie różnią. Jak działa nowocześniejsza płyta indukcyjna? Pod szklaną płytą zamontowane są cewki, które   wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. Pola grzewcze zaczynają działać natychmiast po wykryciu garnka czy patelni wykonanych z materiału, które na takie pole reaguje, czyli tak zwanych ferromagnetyków.

Czy warto?

Wymiana kuchenki gazowej czy elektrycznej na innowacyjną płytę indukcyjną niesie za sobą wiele zalet. Przede wszystkim, gotowanie na zasadzie indukcji pozwala znacząco skrócić czas przyrządzania potraw, co w dłuższej perspektywie jest źródłem niemałych oszczędności. Naczynia umieszczone na indukcyjnych polach grzewczych szybko się nagrzewają. Zaschnięte resztki, których usunięcie jest prawdziwym wyzwaniem? Teraz to przeszłość! Plamy z sosów czy zupy nie będą się przypalać, a więc wyczyszczenie płyty zajmie zaledwie chwilę.

Dzięki kuchence indukcyjnej gotowanie staje się nie tylko wygodne, ale również bezpieczne. Miejsca wokół pół grzewczych nie nagrzewają się, co pozwala uniknąć ewentualnych popatrzeń. Przypadkowe włączenie urządzenia nie uruchomi grzania, jeśli pole grzewcze nie wykryje naczynia (z tego względu płyty indukcyjne często wybierane są przez rodziców).

Pamiętaj, że wymiana kuchenki pociąga za sobą konieczność wymiany garnków i patelni na modele kompatybilne z nową płytą.

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet