Inspiracje,

Otwarta kuchnia – za i przeciw

Coraz więcej osób pragnących mieszkać stylowo i nowocześnie decyduje się zrezygnować z klasycznego, zamkniętego układu w domu na rzecz otwartej przestrzeni. Mimo tego, że kuchnie połączone z salonem mają wierną rzesze zwolenników, to znaczna część osób obawia się, że taki układ w praktyce okaże się niefunkcjonalny i problematyczny. Czy słusznie? Sprawdź, jakie wady i zalety ma popularne rozwiązanie!

Nowoczesny design i swoboda

Otwarte kompozycje są szczególnie chętnie stosowane w małych mieszkaniach, ponieważ zrezygnowanie ze ścian dzielących salon i kuchnię to świetny sposób na optyczne powiększenie przestrzeni. Ponadto, tego typu kuchnia jest wygodna, modnie się prezentuje oraz sprzyja rodzinnej integracji. Aby przygotować kolację, nie musisz zostawiać gości samych w salonie – możesz przyrządzać potrawy, nie tracąc kontaktu z przyjaciółmi. Ustawiając między strefą salonową a kuchenną wyspę, zyskujesz modną dekorację oraz cenne miejsce do przygotowywania posiłków oraz przechowywania  sprzętu i akcesoriów kuchennych. Co ważne, taki układ szczególnie dobrze zdaje egzamin w mieszkaniach rodziców, którzy chcą mieć swoje pociechy zawsze w zasięgu wzroku.

Bałagan i niebezpieczeństwa

Decydując się na otwarty układ, powinieneś pamiętać, że niesie on ze sobą również pewne ograniczenia. Wspólna przestrzeń wymaga od domowników utrzymywania w kuchni bezwzględnego porządku. Zapachy kuchenne oraz odgłosy będą nieść się po całym mieszkaniu, co może zakłócać domownikom odpoczynek, naukę czy pracę. Ponadto, rodzice małych dzieci powinni zadbać o to, aby ograniczyć pociechom dostęp do ostrych i ciężkich przedmiotów oraz rozgrzanej kuchenki.

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet