Inspiracje,

Kamienny blat – warto mieć go w swojej kuchni?

Kamienny blat – warto mieć go w swojej kuchni?

Drewno, konglomeraty kwarcowe, ceramika, kamień… Wybranie odpowiedniego blatu kuchennego nie jest najłatwiejszym zadaniem! Dzisiaj przyjrzymy się bliżej jednej z najpopularniejszej opcji, czyli modelom wykonanym z naturalnego kamienia. Czy warto postawić właśnie na kamienny blat? Sprawdź!

Funkcjonalność przede wszystkim

Blat kuchenny musi codziennie znosić naprawdę wiele – kontakt z ciężkimi i ostrymi narzędziami, rozgrzanymi garnkami, parą wodną i zanieczyszczeniami może odbić się na jego kondycji. Wybierając wysokiej jakości blat kuchenny wykonany z kamienia, masz pewność, że czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne nie wpłyną negatywnie na kondycję kuchennej zabudowy.

W wymagającym, kuchennym środowisku najlepiej egzamin zdają blaty zbudowane z granitu. Twardy kamień wykazuje największą odporność na wodę, zanieczyszczenia oraz uszkodzenia na skutek uderzeń czy zadrapań. Granit dostępny jest w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej, dzięki czemu bez problemu znajdziesz wariant harmonijnie komponujący się z wystrojem Twojego wnętrza. Podobne właściwości wykazują również porfir i bazalt. Wszystkie wcześniej wymienione kamienie nie muszą być impregnowane.

Dużym zainteresowaniem wymagających estetów cieszą się blaty marmurowe oraz trawertynowe. Pamiętaj jednak, że tego typu powierzchnie wymagają starannej pielęgnacji i konserwacji.

Kropka na „i” w kuchennej aranżacji

Wymieniając walory kamiennych blatów, nie sposób pominąć ich efektownego wyglądu. Eleganckie, kamienne powierzchnie o wysokim połysku lub idealnym macie doskonale zdobią każde wnętrze i dodają mu ekskluzywnego charakteru.

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet