Inspiracje,

Gres w kuchni

Remontując lub urządzając kuchnię od podstaw, musimy podjąć wiele ważnych decyzji. Istotny jest nie tylko układ mebli, sprzęt i dominująca kolorystyka. W wymagającym, kuchennym środowisku bardzo ważną rolę odgrywa jakość materiałów. Jednym z najpopularniejszych tworzyw, które zdobi kuchenne podłogi jest gres. Czy warto postawić właśnie na płyty gresowe? Sprawdź!

Czym jest gres?

Rozważania zacznijmy od wyjaśnienia tego, czym w istocie jest gres. Pod tą nazwą kryje się nic innego, jak płyta ceramiczna o jednolitej strukturze powstała z tak zwanej kamionki szlachetnej (czyli mieszanki gliny, kaolinu, piasku kwarcowego, skalenia i szamotu). Płyty poddawane są prasowaniu, a następnie wypalaniu w bardzo wysokich temperaturach.

Ze względu na swoją ponadprzeciętną odporność i wytrzymałość, gres znajduje zastosowanie w miejscach szczególnie narażonych na niszczenie materiałów, a więc w łazienkach, kuchniach oraz przestrzeniach zewnętrznych.

Jeden materiał, wiele możliwości

Niska nasiąkliwość, łatwość utrzymania powierzchni w nieskazitelnej czystości, odporność na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, mróz i zarysowania to nie jedyne zalety gresu. Popularne płyty z powodzeniem łączą w sobie walory estetyczne i użytkowe. Podłoga o naturalnej strukturze drewna? A może powierzchnia imitująca beton? Żaden problem! W sklepach znajdziemy płyty gresowe o zróżnicowanych kształtach, rozmiarach, fakturach, deseniach i kolorach, co daje niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne. Obecnie szczególnie dużą popularnością cieszą się płyty wielkoformatowe, które doskonale pasują do nowoczesnych aranżacji. Co ważne, szkliwione płyty gresowe wyróżniają się bardzo wysokim połyskiem, ale nie są śliskie.

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet