Producenci mebli kuchennych oferują ogrom różnorodnych modeli o połyskującej, matowej lub półmatowej strukturze. Nowoczesne metody produkcji pozwalają na stworzenie mebli o gładkich, wzorzystych lub nawet drewnopodobnych frontach. Aby otrzymać pożądany wygląd, fronty z płyt meblowych pokrywa się specjalnymi powłokami – lakierem, laminatem, folią lub fornirem. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej ostatniemu wariantowi. Czy warto wyposażyć kuchnię w meble fornirowane? Sprawdź!

Czym jest fornir?

Fornir jest niczym innym, jak cienkimi płatami naturalnego drewna. Starannie przygotowany surowiec naklejany jest na płyty meblowe. Każdy kawałek drewna jest unikatowy. Naturalna struktura nadaje meblom pięknego, szlachetnego wyrazu. Meble fornirowane niczym nie różnią się od swoich droższych wersji wykonanych w całości z drewna. Jedyna zauważalna różnica tkwi w cenie – kupno zabudowy fornirowanej jest znacznie mniejszym obciążeniem dla domowego budżetu niż inwestycja w drewniany zestaw.

Trwałość

Meble kuchenne narażone są na kontakt z czynnikami, które mogą osłabiać ich strukturę. Możesz mieć pewność, że nowa zabudowa pokryta fornirem doskonale poradzi sobie w niekorzystnych warunkach. Naturalna warstwa jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i zabrudzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, że szafki zachowają swoją nienaganną kondycję na wiele lat, wybierz modele pokryte fornirem z egzotycznych gatunków.

Uniwersalność

Meble fornirowane pasują zarówno do nowoczesnych, jak i klasycznych wnętrz. W katalogach czołowych producentów znajdziesz modele o prostym fasonie oraz  dekoracyjne komplety w stylu klasycznym czy vintage. Producenci korzystają z ogromnej ilości gatunków drewna o zróżnicowanej strukturze i kolorze.