Inspiracje,

Drewniany blat w kuchni – warto?

Solidny, gruby blat wykonany z litego drewna niewątpliwie jest efektowną i uniwersalną ozdobą wnętrza. Naturalny akcent świetnie przełamuje chłód nowoczesnych kompozycji oraz subtelnie uzupełnia kuchnię w stylu rustykalnym czy klasycznym. Czy zachwycająca estetyka to jedyny walor drewnianych blatów? Sprawdź, czy warto wzbogacić swoją kuchnię o modny detal!

Solidność przede wszystkim

Blat kuchenny musi znosić codziennie wiele – chlapiący tłuszcz, zabrudzenia, kontakt z rozgrzanymi naczyniami oraz ostrymi narzędziami. To, jak drewniany blat będzie radził sobie ze szkodliwymi czynnikami zależy przede wszystkim od rodzaju surowca. Najlepszymi parametrami wyróżniają się wyroby z egzotycznego drewna nasyconego kwasem krzemowym i substancjami oleistymi (mahoniu, ipe, drewna teakowego, iroko). Wśród rodzimych gatunków wysoką odpornością charakteryzują się blaty z buka, jesionu oraz dębu. W wymagającym, kuchennym środowisku nie sprawdzają się podatne na uszkodzenia wyroby z sosny i topoli.

Pozory mylą!

Producenci kuchennego wyposażenia oferują dwa rodzaje drewnianych blatów: lite oraz klejone. Wydawać by się mogło, że lepszymi właściwościami będzie cechował się pierwszy wariant. Nic bardziej mylnego! W praktyce okazuje się, że to właśnie blaty klejone skuteczniej opierają się działaniu czasu i niesprzyjającym czynnikom.  Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta. Blaty klejone powstają ze specjalnie przygotowanych i starannie wyselekcjonowanych komponentów. W procesie produkcji polegającej na klejeniu elementów w jedną całość, niwelowane są naprężenia włókien drzewnych. W efekcie drewno nie pęcznieje na skutek kontaktu z wodą oraz znacząco zmniejsza się jego podatność na uszkodzenia mechaniczne.

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet