Ważną częścią urządzania kuchni jest wybór blatu – elementu wpływającego na komfort codziennej pracy w kuchni, trwałość mebli i ich estetykę. Producenci wyposażenia kuchennego oferują szeroki wybór blatów wykonanych z materiałów o zróżnicowanej specyfice. Dzisiaj przyjrzymy się jednej z najbardziej uniwersalnej, często wybieranej opcji – blatom z drewna dębowego. Czym charakteryzują się tego typu produkty? Czy warto mieć dębowy blat w swojej kuchni? Sprawdź!

Solidny produkt na lata

Najważniejszym parametrem wpływającym na funkcjonalność blatu kuchennego jest trwałość materiału wykorzystanego do jego produkcji. Wybierając blat z drewna dębowego, wybierasz solidny produkt na lata. Twardy dąb charakteryzuje się wysoką odpornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Jego dużą zaletą jest nieduży wskaźnik kurczenia się oraz odporność na wilgoć.

Warto wiedzieć, że wbrew pozorom, w wymagającym, kuchennym środowisku lepiej niż modele z litego drewna sprawdzają się blaty ze sklejki. Blat składający się z klejonych elementów doskonale radzi sobie z wilgocią, nie wypacza się i nie pęka pod wpływem kontaktu z czynnikami zewnętrznymi. W parze z wysoką jakością idzie w tym przypadku atrakcyjna cena.

Piękna dekoracja

Mówiąc o walorach blatu z drewna dębowego, nie sposób nie wspomnieć o jego walorach estetycznych. Nieregularnie usłojony blat w pięknym odcieniu będzie stylową ozdobą zabudowy. Naturalny akcent sprawi, że każda kuchnia stanie się ciepła i przytulna. Co ważne, drewno jest ponadczasowym materiałem pasującym do każdej aranżacji, zarówno urządzonej w duchu chłodnego minimalizmu, jak i w stylu klasycznym.

Wady

Blaty wykonane z litego drewna są stosunkowo drogie. Ponadto, wymagają regularnej impregnacji i dbania o ich strukturę.